Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Dagad a Subway botrány

Ötszáz féle „gumírozott” élelmiszer az USA-ban

2014. február 28., Faludi Linda
Címkék: Subway adalékanyag rákkeltő anyagok élelmiszer élelmiszerforgalmazó ADA
Folytatódik az azodicarbonamide-dal (ADA) kapcsolatos élelmiszerpiaci vita. A Kosár Online az elsők között számolt be arról, hogy az amerikai Subway fogyasztóvédők nyomására kivonta termékeiből a többek között jógamatracok készítésekor is használt adalékanyagot. Most kiderült, hogy további ötszáz termékben használják ugyanezt a vegyületet.
Miután a legnagyobb amerikai szendvicslánc, a Subway megadta magát a Foodbabe.com-on petíciót publikáló fogyasztóknak, elképzelhető, hogy a közeljövőben további élelmiszerforgalmazók is lemondanak az ADA használatáról. A BusinessWeek beszámol arról, hogy az Environmental Working Group közzétett egy listát a jelenleg a piacon található, azodicarbonamide tartalmú élelmiszerekről. A mintegy ötszáz árut felvonultató felsorolásban olyan nagy nevek is szerepelnek, mint a a Nature’s Own, vagy a Sara Lee.
 
Az Európában és Ausztráliában tiltólistás adalékanyagot többek között jógamatracok és strandpapucsok gyártásakor is használják azért, hogy a vegyület rugalmasabbá és levegősebbé tegye az anyag szerkezetét. Hasonló okokból keverik a tartós pékárukat gyártó cégek a tésztába.
 
Az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hivatal, az FDA 1962-ben engedélyezte az ADA használatát az élelmiszeriparban és a hatóság véleménye szerint azóta sem született olyan tudományos munka, amel alátámasztaná az adalék egészségkárosító hatását.
 
Az ellenzők azt állítják, hogy az azodicarbonamide-ból a pékáruk sütése közben két rákkeltő anyag: uratán és semikarbazid szabadul fel. A Center for Science in the Public Interest adatai szerint a két vegyület rákos megbetegédeseket okozott a vizsgálati egereknél, de emberek esetében a kockázat minimális.
 
Könnyen előfordulhat, hogy az FDA változtat véleményén az ADA-t illetően, hiszen a több évtizede készített tanulmányok egy része már nem tekinthető kellő bizonyítéknak. Ez történt például a részben hidrogénezett növényi olajokkal, amelyek az FDA előzetes véleménye szerint már nem tekinthetőek „általánosan biztonságosnak”. Az Institute of Food Technologists kutatója, Kantha Shelke ugyanakkor emlékeztet arra: azért, mert egy adalékot az iparban is használnak, még nem feltétlenül káros. Az ADA jelenleg nem szerepel az úgy nevezett California Propostion 65 dokumentumban, amely a szakértő szerint a világ leghosszabb listája az összes ismert rákkeltő anyagról.
 
http://www.businessweek.com/articles/2014-02-27/how-a-rubber-chemical-found-its-way-into-500-food-products

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez