Keresés a tartalomban:
Kitekintő

A biztonságosabb internet napja

A jobb internet közös ügyünk

2014. február 11., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: internet biztoság saferinternet day online tartalom Facebook adatbiztonság
A Biztonságosabb Internet Nap része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a minden felhasználó, de elsősorban a gyermekek és fiatalok számára elérhető online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára. A rendezvényt az Európai Bizottság Safer Internet Programja keretében az Insafe és az INHOPE (a Biztonságosabb Internet Centrumok hálózata és az Internet Forródrótok Nemzetközi Egyesülete) szervezi. Ebben az évben február 11-én, világszerte számos érdekes eseménnyel készülnek a Biztonságosabb Internet Napra (Safer Internet Day – SID).

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID mindenki közös felelősségére fókuszál: közös feladat, hogy az internetet jobb hellyé tegyük egymás számára. A “jobb internet” mindenkinek mást jelent. A legfontosabb cél, a negatív online tartalmak a születéséének és terjedésének megakadályozása.
 
Az Aegondirekt.hu által a közelmúltban elvégzett, 31 ezer 185 internetező szokásait felmérő online kérdőíves kutatás szerint a Facebook-ot használók több mint fele, 59 százaléka (18 ezer 402 válaszoló) tart attól, hogy személyes adataihoz a közösségi portálon keresztül nem kívánatos személyek is hozzáférhetnek. Ennek ellenére az elmúlt évben is növekedett a felhasználók aktivitása: az összes megkérdezett 56 százaléka gyakrabban lép be a legnépszerűbb közösségi oldalra, mint egy évvel ezelőtt.
 
Bár a kutatásból kiderült, hogy a többség félti személyes adatait, sokan elhanyagolják a közösségi oldal biztonságos használatát, s gyakran nemcsak személyes adataik védelméről nem gondoskodnak kellőképpen, de vagyontárgyaik biztonságával sem törődnek. Így például idegenek számára is láthatóvá teszik az otthonukban készült fényképeket vagy azt, hogy milyen új autót vásároltak, esetleg éppen hol és meddig síelnek.
 
Az adathalászok ellen sem védekeznek a felhasználók megfelelően: gyakran ugyanazt a jelszót adják meg mindegyik online regisztrációjukhoz - figyelmeztet a lehetséges veszélyekre a felmérés.
 
A magyarok körében az interneten vásárolt termékek közül - a vásárlók száma alapján - a legkeresettebb a könyv, a meleg étel, majd az online biztosítás.

Néhány jó tanács:


http://www.saferinternetday.org/web/guest;jsessionid=297BF1BC03FB49493654F5E293F20524

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez