Keresés a tartalomban:
Életmód

Uniós szabvány a környezetbarát termékek címkézésére

2013. április 17., Európai Bizottság
Címkék: címkzésé uniós szabvány Európai Bizottság környezetbarát termék
Egyre több vásárló keresi a környezetbarát termékeket az élelmiszerüzletek polcain, de nehezen igazodnak el a termékek „útvesztőjében”. Az egyes tagországok eltérő módszereket használnak a termékek környezetbarát jellegének jelölésére, így az összehasonlítás nem egyszerű. Ha EU-szerte egységes előírások szabályoznák, hogy mely termékek tekinthetők környezetkímélőnek, erősödne a „zöld” termékek iránti fogyasztói bizalom, és a vásárlók is könnyebben eligazodnának.
Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a termékek címkéin feltüntetett információk, kifejezések gyakran nehezen értelmezhetők, illetve nem egyértelműek. Nem csoda tehát, hogy az európai fogyasztók mintegy 48%-a [6 MB] nem tartja megbízhatónak a termékek környezetbarát jellegére vonatkozó állításokat.
 
Annak érdekében, hogy a környezetbarát termékek piaca nagyobb teret nyerjen, a Bizottság egységes uniós szabványok bevezetését javasolja. Az egyik ilyen szabvány bizonyos termékcsoportok környezeti hatásainak mérésére vonatkozik majd, egy másik pedig a szervezetek és vállalatok környezeti teljesítményének értékelési szempontjait fogja rögzíteni.
 
Mindkét szabvány már létező, bevált módszereken alapul. A Bizottság felkéri a tagországok kormányait, vállalatait és szervezeteit, hogy minél hamarabb kezdjék el alkalmazni ezeket az önkéntes szabványokat.
 
A Bizottság ezen kívül – a vásárlói bizalom erősítése érdekében – tájékoztató anyagot tesz közzé a címkézéssel kapcsolatos tudnivalókról. A termékek környezetbarát jellegére vonatkozó állításoknak átláthatónak, relevánsnak, megbízhatónak, hiánytalannak, összehasonlíthatónak és egyértelműnek kell lenniük – egyebek mellett információval kell szolgálniuk az értékelési módszerről, az értékelési kritériumokról.
 
Az egységes előírások bevezetése várhatóan ösztönözni fogja a vállalkozásokat, hogy környezetkímélőbb termékeket fejlesszenek ki, hiszen az ezzel összefüggő költségek és bürokratikus akadályok csökkenni fognak EU-szerte. A vállalatok előnyére fog válni az is, hogy az egységes szabályok alkalmazása révén egyenlő versenyfeltételek érvényesülnek majd a piacon.
 
A fentieken túlmenően a Bizottság termék- és ágazatspecifikus szabályokat dolgoz ki a környezeti hatások értékelésére vonatkozóan. A Bizottság ezeket a szabályokat az elkövetkező három év alatt, a vállalkozások és szervezetek közreműködésével fogja kialakítani.
 
A Bizottság ezenkívül ki fogja venni a részét azokból a globális erőfeszítésekből, amelyek a vállalati tevékenység és a termékek környezeti hatásának mérésére és közlésére vonatkozó nemzetközi szabványoktökéletesítésére irányulnak.
 
Környezetbarát, vagyis „zöld” terméknek tekinthető minden olyan termék, melynek előállítása, forgalmazása és használata – egészen a termék életciklusának végéig (beleértve az újrafelhasználást, az újrahasznosítást és az alapanyagok visszanyerését) – a környezetet a lehető legkisebb mértékben károsítja, összehasonlítva más, hasonló termékekkel.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez