Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Szellemi tulajdonvédelem – hátrányban a fogyasztó

2011. április 26.
Címkék: Consumers International szellemi tulajdon fogyasztó adatmásolás jogdíj
Harmadik jelentését adta ki a szellemi tulajdonvédelem helyzetéről a Consumers International, a fogyasztóvédelmi szervezetek világszövetsége. A CI szakértői azt vizsgálják, mennyire veszik figyelembe a szellemi tulajdont védő intézmények az oktatás, a közművelődés, a vásárlók szempontjait.
Az eredmény – a fogyasztók szempontjából – meglehetősen lehangoló. Ha azt nézzük, mennyire szabad a hozzájutás a szellemi alkotásokhoz az oktatásban, a könyvtárakban, mennyire könnyű megosztani, továbbadni azokat, a 24 megvizsgált ország kétharmada a lehető legalacsonyabb minősítést kapta. Az országok többségében a törvényi rendezés egyoldalú: büntetik, adott esetben súlyosan, ha a fogyasztó megsérti a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat – de nem büntetik azokat a cégeket, amelyek törvényellenesen korlátozzák, mit tehet a vásárló a megvett hang- vagy videó-felvétellel, egyéb termékkel.
 
Riasztó például az ausztráliai helyzet: ott a pedagógusnak jogdíjat kell fizetnie, ha az oktatáshoz másol ki anyagokat nyilvánosan hozzáférhető weboldalakról.
 
Általában a fejlődő országokban a legmostohább a helyzet ezen a területen – de nem csak. A CI felmérésében a jók között – meglepő módon – Moldova áll az első helyen, utána az USA és India következik. A legnegatívabb körülményeket Thaiföldön, Chilében és Nagy-Britanniában mérték. Magyarország nem szerepelt a vizsgálatban.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez