Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Új irányelvek a különleges minőségű termékekre

2012. április 26., MTI
Címkék: tejtermékek Magyar Élelmiszerkönyv agrárigazgatás tejágazat sajt vaj tej élelmiszerbiztonság ellenőrzés
Elkészült a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) egyes tejtermékekkel kapcsolatos irányelveit tartalmazó része, amelyet sajtkóstolóval egybekötve mutatott be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a média képviselőinek.
A minisztérium Élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője, Gyaraky Zoltán a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) irányelvek gyűjteményét tartalmazó második kötetének ismertetésekor elmondta: a magasabb minőségi követelményeket meghatározó irányelvek olyan önkéntesen vállalható rendszerek, amelyeket mind a hazai gyártóknak, mind az esetleges importőröknek feltétlenül teljesíteniük kell, amennyiben a - különleges minőségű - megnevezéssel kívánnak forgalmazni egy olyan terméket, amelyre vonatkozóan már létezik emelt szintű szabályozás.
 
Az elsőként kidolgozott irányelv a mézekre vonatkozott, ezt követően megjelent a lekvár és szörp, valamint az édesipari termékkategóriában is a vonatkozó szabályozás, és március végére elkészült a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott egyes tejtermékek szabályozása is.
 
Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a magasabb hozzáadott értékű, kiemelkedő minőségű termékek kitörési pontot jelentenek.
 
Az államtitkár tájékoztatása szerint a magyar tejágazat bruttó termelési értéke 2011-ben 218 milliárd forint volt.
 
A tejágazat legfontosabb import beszállítói között van Németország, Lengyelország, Szlovákia, míg a legjelentősebb exportpiacokat Olaszország, Románia, Szlovákia, Németország jelenti ? közölte az államtitkár. Hozzátette: a tejtermékeket illetően mind az import, mind az export nőtt az elmúlt tíz évben. Az import, amely 2003-ban 57 millió euró volt, 2010-ben már 306 millió euróra emelkedett, a 81 millió eurós export 169 millió euróra nőtt. A sajtkészítményekből Magyarország 2011-ben 135 millió euró értékben importált és 45 millió eurónyi volt az export.
 
Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban Kardeván Endre közölte: a jövőben nem jelentik be a kiemelt ellenőrzéseket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez